Lokal utvikling

Vi utvikler aktiviteter som gir flest mulig anledning til å bidra der de bor – som medborgere, skapere og medansvarlige i lokalsamfunnet. Gjennom internshipprogrammer, læringsopplegg og samarbeidsprosjekter med kommuner, universiteter, frivillige og kulturaktører, legger senteret til rette for deltakelse i bærekraftig samfunnsutvikling på egne premisser.

Internships:

Kulturveven

Kulturveven er et regionalt internshipprogram utviklet i samarbeid med NTNU, kommuner og kulturinstitusjoner, og gir studenter praksismuligheter i lokalsamfunn som arbeider med sosial bærekraft og stedbasert utvikling. Gjennom kunst- og kulturbaserte metoder får deltakerne erfaring med fasilitering, samskaping og systemtenkning, samtidig som de bidrar i reelle prosesser for lokal mobilisering og samfunnsbygging. Programmet bygger på prinsippene bak Inner Development Goals (IDG) og kobler høyere utdanning med transformativ læring og praksisfeltet.

Interns 2025 - NTNU Campus Dragvoll

Om Bærutprogrammet - YouTube

Barn og unge:

Bærut

BÆRUT er et stedsbasert læringsopplegg støttet av Sparebankstiftelsen og utviklet i samarbeid mellom HopeSpot og Norsk Bærekraftsenter, med mål om å koble natur, kultur og samfunnsengasjement i en lokal kontekst. Gjennom friluftsbaserte aktiviteter og utforskende deltakelse i nærmiljøet har deltakerne fått innsikt i beredskap, miljøbevissthet og fellesskap, samtidig som prosjektet har styrket relasjoner, lokal tilhørighet og forståelsen av norsk turkultur. Opplegget fungerer som en praksisarena for interns og frivillige, og har bidratt til kapasitetsbygging både hos deltakere og organisasjoner som arbeider med integrering, folkehelse og bærekraft

Næringsutvikling:

Uavhengighet gjennom entreprenørskap

ETE styrker sosial bærekraft ved å gi flyktninger og innvandrere støtte til å utvikle egne virksomheter. Gjennom praktisk opplæring, mentoring og nettverksbygging kobler programmet personlig mestring med skapende samfunnsengasjement. Deltakerne utvikler forretningsidéer, bygger pilotprosjekter og lærer om økonomi, organisasjonsformer og ansvarlig drift. ETE er integrert i internshipprogrammet Kulturveven, og er utviklet i samarbeid med Hope Spot Organisation. Etter vellykkede piloter i blant annet Trondheim og Orkland er programmet rullet ut regionalt i Trøndelag med offentlig støtte. ETE representerer en ny modell for sosial inkludering gjennom entreprenørskap, og har bidratt til etablering av konkrete bedrifter og nye fellesskap.

Om ETE programmet - Uavhengighet gjennom entreprenørskap